lucka nr16 - julbak
Mjuk pepparkaka i långpanna
cirka 40 bitar
Ingredienser
4 ägg8 dl Farinsocker
6 dl filmjölk
1 msk ingefära
1 1/2 msk kardemumma
2 tsk nejlikor
1 1/2 msk kanel
12 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
200 g smält smör eller margarin
2 dl lingonsylt eller frysta lingon
Topping
400 g Philadelphia cheese naturell, gärna light
4 dl Florsocker
2 msk Vaniljsocker Fairtrade
frysta lingon, kan uteslutas
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt filmjölken. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Rör i smöret och lingonsylten. Häll upp smeten i en långpanna med smort och bröat bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 25 minuter. Stjälp upp på bakplåtspapper och låt svalna.
Blanda samman ost, flor- och vaniljsocker och bre över kakan. Strö på lingon och skär kakan i rutor.
Risgrysgröt med hallongelé
Ingredienser6 port 3 dl risgrynsgröt 2 dl vispgrädde 1 tsk Vaniljsocker Fairtrade Gelé 400 g djupfrysta hallon 4 dl utspädd hallonsaft 2 dl Gelésocker Multi |
Vispa grädden fast och vänd ner i gröten. Rör i vaniljsockret. Lägg gröten i portionsglas. Fördela hallonen ovanpå gröten. Blanda saften och gelésockret i en kastrull och koka 30 sekunder. Låt svalna något innan gelén hälls över hallonen. Ställ i kylskåp till serveringen |
Snöbollar
ca 30st
Ingredienser
3 dl Dansukker Florsocker
5½ dl havregryn
1½ dl marsanpulver, kallrörd
2-4 msk kallt vatten
200 g vit choklad
kokosflingor
Rör samman matfett och florsocker. Tillsätt havregrynen, marsanpulvret och det kalla vattnet. Rulla bollar som ställs i frysen. Smält chokladen över vattenbad. Doppa bollarna i den smälta chokladen och därefter i kokosflingor. Förvaras kallt.